افرادی که به دیابت مبتلا هستند، باید از هر لحاظی بیشتر از خودشان مراقبت کنند و از خطرات آنفولانزا بر دیابت آگاه باشند تا کمتر درگیر بیماری های مختلف شوند. زیرا بیماری های مختلف می تواند وضعیت دیابت آن ها را بدتر کند.
یکی از این بیماری هایی که عامل تشدید دیابت می باشد، آنفولانزا است. آنفولانزا یک عفونت ویروسی است که کار را برای بیماران دیابتی سخت تر میکند. به این منظور که زمانی که افراد مبتلا به دیابت، به آنفلوآنزا مبتلا می شوند، شرایط سخت تری را نسبت به افراد عادی مبتلا به آنفولانزا تجربه می کنند.
از طرفی استرس آن ها افزایش پیدا می کند که همین استرس می تواند عاملی برای افزایش قند خون باشد و عوارض جدی را به جای بگذارد.
چرا آنفولانزا برای بیماران دیابتی خطرناک تر است؟
زیرا این افراد سیستم ایمنی ضعیف تری دارند و سخت تر با آنفولانزا مبارزه می کنند. در نتیجه احتمال این که آنفولانزا عاملی برای بستری شدن این افراد شود، افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین احتمال ابتلا به ذاتالریه و مشکلات تنفسی برای این افراد بالاتر خواهد بود. در چنین شرایطی اشتهای فرد به شدت کاهش پیدا میکند.
پس احتمال قند افت قند خون شدید هم برای او وجود دارد. در بعضی از موارد هم دیده شده که آنفولانزا خودش عاملی برای افزایش قند خون و تشدید بیماری دیابت می شود. البته خطر آنفولانزا برای بیماران دیابتی به اندازه بیماران مبتلا به آسم و قلب و عروق نیست.
چه داروهایی برای این افراد بی خطر می باشد؟
چنین افرادی حتماً باید زیر نظر پزشک دارو مصرف کنند. البته داروهای بدون نسخه هم وجود دارد که می تواند برای این افراد مفید واقع شود. فقط باید توجه کنید که از مصرف داروها و شربت هایی که قند دارند، خودداری کنید.
اقدامات لازم برای خطرات آنفولانزا بر دیابت
در صورت ابتلا به آنفولانزا برای افراد دیابتی، باید چه اقداماتی انجام داد؟
چک کردن قند خون:
این افراد اول از همه باید قند خون خود را بررسی کنند. افراد دیابتی مبتلا به آنفولانزا باید روزی چند بار قند خون خودشان را چک کنند و مراقب باشند که قند خون آن ها بیش از حد افت نکند.
حتی اگر علائمی از افت قند خون هم ندارید، باز هم باید این کار را انجام دهید. هر چند ساعت یک بار قند خون خود را بررسی کنید و در صورت بروز مشکل حتما با پزشک تماس بگیرید. در چنین شرایطی احتمالاً پزشک دوز انسولین را برای شما تغییر می دهد و اگر هم به انسولین حساسیت دارید، حتما به پزشکتان اطلاع دهید.
– توجه به رژیم غذایی:
افراد مبتلا به آنفولانزا و دیابت باید بیش از بقیه به رژیم غذایی خود توجه کنند. ممکن است این افراد بعد از ابتلا به آنفولانزا احساس گشنگی و تشنگی را نداشته باشند اما باید به بدن خود به اندازه کافی غذا و مایعات مفید برسانند تا سیستم ایمنی آن ها قدرت کافی برای مبارزه با آنفولانزا را داشته باشد. مصرف ۱۵ گرم کربوهیدرات در هر ساعت به این افراد توصیه می شود.
– نوشیدن مایعات به اندازه کافی:
ممکن است که افراد دیابتی بیش از بقیه با حالتهایی مثل تهوع، اسهال و استفراغ روبرو شوند. در نتیجه امکان کم آبی و خشکی بدن وجود دارد. پس باید به اندازه کافی مایعات بنوشند. این افراد باید یک بطری آب دم دستشان داشته باشند و نوشیدنی های بدون قند، مثل آب و چای مصرف کنند.
افراد مبتلا به دیابت که قند خون پایینی دارند و می خواهند مایعات بدن خود را در ابتلا به آنفولانزا حفظ کنند، همچنین می توانند با توجه به مجاز بودن استفاده از کربوهیدرات به اندازه پانزده گرم در روز، نصف لیوان آب انگور و یا یک لیوان نوشیدنی ورزشی مصرف کنند.
با تمام مواردی که گفتیم، بهترین حالت این است که افراد مبتلا به دیابت به شدت از خودشان مراقبت کنند تا در معرض بیماری هایی مثل آنفولانزا قرار نگیرند و مجبور نباشند که سختی های آن را تحمل کنند اما سوال این جاست که …
چگونه باید از آنفولانزا پیشگیری کرد؟
واکسن های سالانه تزریقی می توانند گزینه مناسبی باشند و از خطرات آنفولانزا بر دیابت پیشگیری کنند؛ البته حتما باید پزشک شما در مورد بیماری دیابتی که دارید، اطلاعات کافی داشته باشد تا بتواند نوع واکسن مناسب را برای تان تجویز کند.
همچنین در روز های شروع آنفولانزا باید کم تر بیرون از منزل باشید.
بهداشت را رعایت کنید و مرتب دست و صورت خود را بشویید و با افراد بیمار هیچ گونه تماسی نداشته باشید.
در صورتی که احساس کردید هر کدام از علائم آنفولانزا را دارید، هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
علائم آنفولانزا مثل تب، اسهال، استفراغ، سرفه خشک و بدن درد، تب، التهاب و گرمی پوست می باشد.
افراد مبتلا به دیابت در چنین شرایطی باید سریعتر از افراد دیگر به پزشک مراجعه کنند.